Maeckes logo

<    1      2      3    >


Katholieke wiskunde

Aan een wiskunde boek kun je zien in welke cultuur het geschreven is.

 


Uitleg

De wiskunde boeken die ik op school moest gebruiken waren geschreven door katholieke leraren, die meestal priester waren. Zij hadden tijd genoeg.

Het verband tussen geloof en wiskunde was duidelijk zichtbaar. Thema's als oneindig werden vermeden, of als het niet anders ging, verdoezeld. Voor mij bleef het onbegrijpelijk dat in de godsdienstlessen werd verteld dat er maar één god is : 1. de vader, 2. de zoon, en 3. de heilige geest. Drie dus.

Oneindig klein en oneindig groot (het heelal) werden nauwelijks behandeld. Tijdens de geometrielessen vroeg ik mij af waar de hemel, de hel en het vagevuur zich bevonden. Dat waren mysteries en daar hoefde je geen tijd aan te besteden.

Dat er in de bijbel ook fouten staan werd ontkend. Toch wist men ook toen al lang dat de aarde om de zon draait, en niet omgekeerd. De rol van de duivel was mij niet duidelijk. Het waren er meerdere, en het zouden gevallen engelen zijn.

 


Religie

Een geloof biedt zekerheden, wetenschap kan dat niet. Er is zoveel wat wij nog niet weten, en dat zal altijd zo blijven.

 


Deutsch   English   Español   Français   中文   Русский